Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Curtis Manuel, născut la 21 de săptămâni, de 425 grame, desemnat cel mai mic prematur din lume care a supraviețuit
17 noiembrie 2021Mihaela: „Am ajuns la spital crezând că ne va salva cineva. Copilul parcă îmi spunea: «Mami, lasă, nu vezi că nu înţeleg?!»”
3 decembrie 2021Curtis Manuel, născut la 21 de săptămâni, de 425 grame, desemnat cel mai mic prematur din lume care a supraviețuit
17 noiembrie 2021Mihaela: „Am ajuns la spital crezând că ne va salva cineva. Copilul parcă îmi spunea: «Mami, lasă, nu vezi că nu înţeleg?!»”
3 decembrie 2021NOUTĂȚI
Nicoleta: „Sarcina s-a oprit la 10 săptămâni. Oare greșesc dacă îmi doresc să rămân din nou însărcinată?”
Bună ziua! După aproape 2 ani am rămas însărcinată, însă sarcina s-a oprit din evoluție la 10 săptămâni. De 6 luni încerc să fiu puternică, dar în tot acest timp nu a fost zi în care să nu plâng. Aproape că nu pot face nimic. Îmi este greu să mă remontez. Corpul meu cred că a cedat și el. Mă simt extrem de slăbită fizic. Oare greșesc că îmi doresc să rămân din nou însărcinată?
Nicoleta
Mă bucur mult pentru curajul de a vă deschide sufletul și de a povesti despre suferința prin care treceți!
A pierde o sarcină este o experiență care lasă urme adânci în suflet și pare că o parte chiar din ființa femeii care trece printr-o asemenea încercare încetează să mai existe, atunci când bebelușul din burtică încetează să mai trăiască.
Perioada care urmează pierderii poate fi copleșitoare din punct de vedere emoțional și este firesc să simțiți nevoia de a vă descărca emoțional prin plâns sau să apară momente de tristețe profundă. În termeni de specialitate, acest tumult emoțional se numește travaliu de doliu și reprezintă o etapă firească și necesară prin care trecem atunci când pierdem pe cineva, pentru a ne putea cicatriza rana emoțională.
În această perioadă delicată din punct de vedere sufletesc este firesc să simțiți că vă este greu să vă găsiți puterea, că apar momente de tristețe și că vă este dificil să vă mobilizați în a face chiar și cele mai simple acțiuni. Unul dintre lucrurile care ajută la cicatrizarea rănii emoționale este sprijinul și căldura sufletească primită din partea persoanelor apropiate și încercarea de a comunica, de a povesti ceea ce simțiți. Apropierea sufletească și comunicarea estompează sentimentul de singurătate, de pustietate interioară cu care rămânem atunci când pierdem o ființă dragă. De asemenea, rugăciunea pentru dumneavoastră și pentru copilul pierdut vă va ajuta foarte mult. Pe parcursul vieții veți purta în inimă amintirea acestui copil, împreună cu rugăciunea pentru sufletul lui și gândul că i-ați fost alături în puținul timp pe care l-a petrecut pe pământ.
Cât privește întrebarea dumneavoastră, a vă dori să rămâneți însărcinată este un gând firesc. Îmi îngădui să intuiesc să acest gând stârnește, poate, sentimente de vinovăție legate de sarcina pierdută. Și dacă este așa, vă propun un exercițiu imaginativ: imaginați-vă că aveți deja copii și că ați simți imboldul de a mai avea încă un copil. Aceasta ar veni ca o nevoie firească și nicidecum ca o dorință de a-l înlocui pe vreunul dintre copii, ci mai degrabă de a completa familia existentă.
Dacă veți simți ca pe lângă sprijinul celor apropiați să primiți și sprijinul unui psiholog, pentru a trece mai ușor prin momentele dificile din această perioadă, îmi puteți scrie la bogdana.fati@centrulalexandra.ro.
Bogdana Fati, Psiholog
*Numele a fost modificat pentru protejarea identității.
Ești însărcinată, ai născut recent sau ai copii mici? Treci printr-o perioadă dificilă, simți nevoia să vorbești cu cineva, să primești un sprijin, dar n-ai curajul să mergi la un psiholog?
Suntem aici să te sprijinim! Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”. Tu adresezi întrebarea pe mail la psiholog@centrulsfantaelena.ro sau prin completarea unui formular, iar noi postăm pe site întrebarea împreună cu răspunsul unui psiholog.
https://forms.gle/z2W2s5xUV3FCBAoaA
Asigurăm anonimatul celor care își doresc să adreseze întrebări anonime. Serviciul este gratuit.
La întrebări vor răspunde:
Bogdana Fati, psihoterapeut în cadrul Centrului de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, cu formare în Psihoterapia Experiențială și a Unificării – centrată pe adult-copil-cuplu-familie.
Alexandra Efrem, psiholog clinician.
Dacă ești într-o situație de criză de sarcină, poți solicita sprijinul unui psiholog sunând la linia verde gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, 0800-070-013.