19-20 noiembrie: Conferința Națională a centrelor de sprijin pentru femei însărcinate – Ediția a IV-a, Toamnă 2021
16 noiembrie 2021
Nicoleta: „Sarcina s-a oprit la 10 săptămâni. Oare greșesc dacă îmi doresc să rămân din nou însărcinată?”
2 decembrie 2021
19-20 noiembrie: Conferința Națională a centrelor de sprijin pentru femei însărcinate – Ediția a IV-a, Toamnă 2021
16 noiembrie 2021
Nicoleta: „Sarcina s-a oprit la 10 săptămâni. Oare greșesc dacă îmi doresc să rămân din nou însărcinată?”
2 decembrie 2021
 
NOUTĂȚI

Curtis Manuel, născut la 21 de săptămâni, de 425 grame, desemnat cel mai mic prematur din lume care a supraviețuit

 
Sunt bebeluși care supraviețuiesc, chiar dacă la naștere cântăresc cât o pâine. Sunt părinți care stau lângă incubatorul copiilor lor zile, săptămâni, uneori chiar luni de zile. Părinți care se roagă, îmbrățișează, care trec prin momente de disperare sau de fericire. Sunt medici care fac tot ce pot pentru a oferi sprijin profesionist. Sunt țări care investesc în dezvoltare tehnologică, în formare și în dotări.
Ce putem face de Ziua Mondială a Prematurității (17 noiembrie)? Să ne implicăm, astfel încât spitalele din România să aibă capacitatea de a susține cât mai mulți copii născuți la 21-22 de săptămâni să se bucure de viață. Doar așa, printr-un efort comun al instituțiilor, organizațiilor, părinților și comunității, spitalele din centrele regionale din România vor putea apărea în viitor pe harta spitalelor din întreaga lume care sunt capabile să salveze copiii născuți prematur la 22 de săptămâni.
La mulți ani tuturor copiilor născuți prematur! La mulți ani tuturor mamelor și taților care au luptat zi și noapte alături copiii lor!

Un băiețel care cântărea doar 425 de grame la naștere a fost desemnat de Guinness World Records cel mai prematur copil din lume care a supraviețuit. Curtis Means din Alabama s-a născut pe 5 iulie 2020, când mama lui, Michelle Butler a intrat în travaliu la doar 21 de săptămâni de sarcină și a născut doi gemeni.

Sora lui Curtis, C’Asya a murit la o zi după naștere, dar băiețelul Curtis a supraviețuit si a fost îngrijit în Unitatea de Terapie Intensivă Nou-Născuți (RNICU) a Centrului de Medicină Materno-Fetalăa Universității din Alabama, SUA.

Michelle, mama copilului, a spus că s-a rugat ca măcar unul dintre nou-născuții ei gemeni să supraviețuiască nașterii premature: „Rugăciunile mele au primit răspuns”, a spus Michelle la emisiunea „Bună dimineața America”. „I-am dat lui Dumnezeu fetița mea și El m-a lăsat să fiu în continuare mama lui Curtis”.

Băiețelul Curtis, care s-a născut cu 132 de zile mai înainte de termen, a fost atât de mic la naștere încât Michelle a trebuit să aștepte patru săptămâni după naștere pentru a-și ține fiul în brațe. În acel moment, era atât de mic încât încăpea în palma ei.

Curtis avea să petreacă următoarele nouă luni la Terapie Intensivă Nou-Născuți, unde medicii și asistentele l-au îngrijit non-stop.

 „A răspuns foarte bine la tratament”, a afirmat Dr. Pediatru Brian Sims, Profesor la Departamentul Neonatologie al Universității din Birghmingam (Alabama) care a fost medicul de gardă la internarea doamnei Butler. „A fost o mare surpriză ca un copil de vârsta lui sa lupte atât de mult pentru viața sa si sa fie atât de puternic”.

Profesorul Sims a spus că atât el cât si colegii lui au urmărit îndeaproape modul în care a răspuns la terapie micuțul Curtis, deoarece nu există un precedent medical pentru un copil născut atât de prematur.

„Adevărul este că nici un copil din grupa lui de vârsta nu a supraviețuit. Nu există date în literatură”.

Michelle, care e deja mama a doi copii de 14 și 7 ani, mergea de trei-patru ori pe săptămână la Terapie Intensivă Nou-Născuți. Făcea o călătorie de trei ore dus-întors pentru a-și vedea fiul. În zilele în care nu-l putea vizita, asistentele au facilitat apeluri video, astfel încât mama să-și vadă copilul.

„Nu a fost ușor, au fost zile bune și zile rele”, a spus ea. „Timp de câteva săptămâni s-a descurcat foarte bine, apoi s-a îmbolnăvit și a făcut câțiva pași înapoi”.

Deși a avut o șansă de supraviețuire mai mică de 1% la naștere, după spusele medicilor, Curtis a fost externat de la Terapie Intensivă Nou-Născuți după 275 de zile.

Mama lui l-a luat acasă pe 6 aprilie 2021, unde și-a întâlnit pentru prima dată frații. Ei nu au putut să-l viziteze la Terapie Intensivă Nou-Născuți din cauza restricțiilor COVID-19.

„Frățiorii lui Curtis au fost impresionați”, a spus Michelle Butler. „Nu știau că ne întoarcem acasă și au fost atât de încântați”.

La șase luni după acea surpriză, Michelle și micuțul Curtis s-au întors la Centrului de Medicină Materno-Fetală din Birmingham a Universității din Alabama, unde au fost impresionați la rândul lor de medicii și asistentele care le-au oferit Certificatul Guinness World Records, desemnându-l pe Curtis cel mai prematur copil din lume care a supraviețuit.

„Oamenii vorbesc despre premii și lucruri din acestea, dar să vezi un pacient care nu avea din punct de vedere statistic nici o șansă de supraviețuire, privindu-te și zâmbind,  este una dintre cele mai mari recompense sau premii pe care le poate avea un medic”, a spus Profesorul Sims. „Curtis a făcut singur aproape tot, dar a fost o onoare să-l pot ajuta”.

Acum în vârstă de 16 luni, Curtis cântărește peste 8,5 kilograme (19 pounds). Este încă pe oxigen și are un tub de alimentare, dar va trebui să renunțe la ele în viitor, potrivit Profesorului Sims.

„Vestea bună este că așa cum este acum (oxigen și tub de alimentare), un bebeluș puternic ca el poate renunța la ele, ceea ce este foarte încurajator”, a spus Dr. Sims. „Să vezi cum se dezvoltă în timp un bebeluș ca el este un mare privilegiu.”

Michelle își îngrijește fiul acasă. „Este un copil fericit”, a spus ea despre Curtis. „Rade și zâmbește”.

Privind înapoi la felul in care a evoluat Curtis de la naștere, mama lui a declarat că îi va încuraja pe alți părinți de copii prematuri „sa facă lobby pentru copilul lor”. Noi părinții, suntem cei mai mari susținători ai copiilor noștri, toate visurile tale se pot împlini dacă ai curajul să le urmezi. Și continuă să te rogi”.

Traducere de Marta Marin după GoodmorningAmerica