Lumea a crezut că maternitatea îi va încheia cariera sportivă, dar Allyson Felix va deveni în curând cea mai decorată sportivă de atletism din istoria olimpică
24 iulie 2021
Lavinia Stan: „Ce fac atunci când nu mai pot? Cum se instalează acest «Nu mai pot!»?
29 iulie 2021
Lumea a crezut că maternitatea îi va încheia cariera sportivă, dar Allyson Felix va deveni în curând cea mai decorată sportivă de atletism din istoria olimpică
24 iulie 2021
Lavinia Stan: „Ce fac atunci când nu mai pot? Cum se instalează acest «Nu mai pot!»?
29 iulie 2021
 
NOUTĂȚI

Iulia: „Uneori am senzația că nu-mi iubesc copilul. De unde această senzație?”

 

Uneori am senzația că nu-mi iubesc copilul. De unde această senzație?

Iulia

Bună ziua!

Mulțumim pentru curajul de a adresa o întrebare atât de delicată și încrederea acordată! Și vă mulțumim și în numele altor mămici care se confruntă cu această senzație și se tem să o spună cuiva, să ceară sfat, să caute sprijin – sper că multe dintre ele vor citi și nu se vor simți singure cu această problemă!

Cu siguranță nu e ușor de trăit cu senzația că nu vă iubiți copilul, chiar dacă aveți această senzație doar uneori. Dar, în primul rând, tocmai dificultatea de a trăi cu această senzație spune ceva importat despre relația dumneavoastră cu copilul și despre relațiile cu copiii lor ale altor mămici aflate în situații similare. Ați văzut cum sunt oamenii îngrijorați că nu au făcut suficient de bine curat în casă? De cele mai multe ori, preocuparea indică un standard ridicat. Cam așa și aici.

Ați folosit termenul „senzație”. Și, da: în general, privim realitatea prin niște filtre proprii și / sau influențați de anumite situații / contexte / persoane și astfel percepția noastră despre realitate poate fi diferită de realitate, poate fi ușor distorsionată sau mai mult. De multe ori, din dorința de a face lucrurile cât mai bine – mai ales când este vorba despre propriul copil – începem să ne facem griji, să ne punem întrebări și să avem dubii că ne îndreptăm în direcția corectă.

Dar ce este corect în relația cu copilul, de fapt?

Există un set de lucruri generale, obiective, pe care cel mai probabil le îndepliniți. Sunt lucruri concrete și ele sunt o formă de exprimare și de atestare a iubirii: grija pentru hrana copilului, pentru sănătate lui, pentru formarea lui etc.

Pe lângă acestea, dumneavoastră sunteți cea mai apropiată de copil, îl cunoașteți cel mai bine și puteți înțelege ce nevoie reale are. Nu vă temeți de această calificare unică!

Iar despre întrebarea „de unde această senzație?”, aici poate aveți nevoie de un sprijin din afară, pentru a decela ce ar putea fi obiectiv și ce nu în această senzație. Un psiholog poate să vă ajute să ajungeți mai repede la un răspuns, analizând împreună cu dumneavoastră situația în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta copilului, relația cu el / ea, relațiile din familie, persoanele importante din viața dumneavoastră și a copilului, cine și de ce a influențat iscarea sau a accentuat această senzație și în ce context, cum vedeți dumneavoastră iubirea pentru copil, cuantificarea și exprimarea ei și mulți alți factori care nu pot fi dezbătuți decât într-un cadrul confidențial.

De aceea, vă încurajez să luați legătura cu un psiholog, care să vă însoțească pe drumul găsirii răspunsului la unele întrebări care vă frământă și vă perturbă imaginea de mamă iubitoare. Personal, am toată convingerea că vă iubiți copilul și trebuie doar să vă confirmați acest lucru. Această confirmare este extrem de importantă, pe de o parte pentru binele dumneavoastră, pe de altă parte pentru a putea clădi mai departe binele copilului!

Iuliana Scutaru, psiholog

*Numele a fost modificat pentru protejarea identității.

Ești însărcinată, ai născut recent sau ai copii mici? Treci printr-o perioadă dificilă, simți nevoia să vorbești cu cineva, să primești un sprijin, dar n-ai curajul să mergi la un psiholog?

Suntem aici să te sprijinim! Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”. Tu adresezi întrebarea pe mail la psiholog@centrulsfantaelena.ro sau prin completarea unui formular, iar noi postăm pe site întrebarea împreună cu răspunsul unui psiholog.

https://forms.gle/z2W2s5xUV3FCBAoaA

Asigurăm anonimatul celor care își doresc să adreseze întrebări anonime. Serviciul este gratuit.

La întrebări vor răspunde:
Iuliana Scutaru, psiholog în cadrul Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”, specializată în terapie sistemică: cuplu, copil, familie.
Alexandra Efrem, psiholog clinician.
Bogdana Fati, psihoterapeut în cadrul Centrului de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, cu formare în Psihoterapia Experiențială și a Unificării – centrată pe adult-copil-cuplu-familie.

Dacă ești într-o situație de criză de sarcină, poți solicita sprijinul unui psiholog sunând la linia verde gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, 0800-070-013.