Irina: „Am 3 copii sub 4 ani. Greșesc lăsându-i la mama când sunt la muncă sau trebuie să rezolvăm treburi prin oraș?”
9 iulie 2021
De la prima femeie căpitan în Star Trek la lupta pentru viață în criza de sarcină. Povestea emoționantă a actriței Kate Mulgrew
18 iulie 2021
Irina: „Am 3 copii sub 4 ani. Greșesc lăsându-i la mama când sunt la muncă sau trebuie să rezolvăm treburi prin oraș?”
9 iulie 2021
De la prima femeie căpitan în Star Trek la lupta pentru viață în criza de sarcină. Povestea emoționantă a actriței Kate Mulgrew
18 iulie 2021
 
NOUTĂȚI

Mihaela: „Sunt însărcinată în 6 luni. Am o stare de anxietate generală și atacuri de panică. Ce mă fac cu ele?”

 

„Sunt însărcinată în 6 luni. Am o stare de anxietate generală și atacuri de panică. Ce mă fac cu ele?”

Mihaela*

Bună ziua!

În primul rând, felicitări pentru sarcină! Sănătate multă dumneavoastră și copilului din burtică! De asemenea, felicitări și pentru curajul de a vă face cunoscută situația și de a ne scrie. Îmi imaginez că treceți printr-o perioadă foarte dificilă, în care bucuria de a fi însărcinată este umbrită de anxietate și atacuri de panică. Este foarte bine că ați conștientizat emoțiile pe care le simțiți și că solicitați ajutor. Mai ales în perioada sarcinii e indicat să aveți pe cineva aproape (poate fi soțul / partenerul de viață / mama / o rudă / o prietenă apropiată, care înțelege prin ce treceți și vă este alături mai ales când aveți mai multă nevoie.

În măsura în care puteți, ar fi de preferat să stați de vorbă cu un psiholog sau psihoterapeut, care să vă sprijine în gestionarea emoțiilor și a atacurilor de panică, în funcție de contextul în care se întâmplă (cât de des apar, care sunt cauzele declanșatoare observate, au existat și înainte să rămâneți însărcinată, etc.).

Este important să nu treceți singură prin această perioadă dificilă și să permiteți cuiva drag sau unui specialist să fie lângă dumneavoastră și să vă ajute. Așa cum doctorul are grijă de corpul și de sarcina dumneavoastră, psihologul va avea grijă de echilibrul emoțional. Fiind însărcinată în 6 luni, începerea cât mai rapidă a unui proces de consiliere psihologică / psihoterapie vă poate ajuta să gestionați mai bine atacurile de panică, până la momentul nașterii, astfel încât să vă concentrați pe momentele de bucurie, de fericire, pe care nașterea le aduce în sufletul unei mame.

Dacă nu aveți încă un psiholog, vă invit cu drag să sunați gratuit la 0800 070 013, să ne scrieți pe adresa de email contact@centrulsfantaelena.ro , sau să ne vizitați la adresa Bd. Basarabia, nr. 28 A, Sector 2, București. Serviciile de consiliere psihologică / psihoterapie sunt gratuite.

Iuliana Scutaru – Psiholog

*Numele a fost modificat pentru protejarea identității.

Ești însărcinată, ai născut recent sau ai copii mici? Treci printr-o perioadă dificilă, simți nevoia să vorbești cu cineva, să primești un sprijin, dar n-ai curajul să mergi la un psiholog?

Suntem aici să te sprijinim! Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”. Tu adresezi întrebarea pe mail la psiholog@centrulsfantaelena.ro sau prin completarea unui formular, iar noi postăm pe site întrebarea împreună cu răspunsul unui psiholog.

https://forms.gle/z2W2s5xUV3FCBAoaA

Asigurăm anonimatul celor care își doresc să adreseze întrebări anonime. Serviciul este gratuit.

La întrebări vor răspunde:
Iuliana Scutaru, psiholog în cadrul Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”, specializată în terapie sistemică: cuplu, copil, familie.
Alexandra Efrem, psiholog clinician.
Bogdana Fati, psihoterapeut în cadrul Centrului de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, cu formare în Psihoterapia Experiențială și a Unificării – centrată pe adult-copil-cuplu-familie.

Dacă ești într-o situație de criză de sarcină, poți solicita sprijinul unui psiholog sunând la linia verde gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, 0800-070-013.