Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”
5 iulie 2021
Anca: „Am o frică cu cât se apropie nașterea, încât nu pot gestiona emoțiile”
8 iulie 2021
Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”
5 iulie 2021
Anca: „Am o frică cu cât se apropie nașterea, încât nu pot gestiona emoțiile”
8 iulie 2021
 
NOUTĂȚI

Adina: „Am născut prematur și bebelușul a murit. Cum pot trece peste teama că s-ar putea repeta această tragedie?”

 

În luna ianuarie am născut prematur la 23 de săptămâni, iar în februarie bebelușul a murit. De atunci mă confrunt cu multe probleme de sănătate. Cum să merg mai departe, să am curajul să încerc din nou să am un copil fără teama că dacă s-ar putea repeta această tragedie?

Bună ziua,

Îmi pare tare rău pentru pierderea suferită și îmi imaginez că această pierdere, pe lângă problemele de sănătate, a lăsat în urmă o rană sufletească ce își face simțită prezența constant.
Curajul va reapărea după ce rana emoțională nu va mai fi atât de profund dureroasă. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de răbdarea în a depăși perioada de doliu specifică oricărei experiențe de pierdere.
De asemenea, ca să puteți privi întreaga experiență traumatică prin care ați trecut cu mai puțină teamă, tristețe, sau neputință, ar fi extrem de util să luați în considerare începerea unui demers terapeutic, permițând psihoterapeutului să vă fie alături în traversarea perioadei de procesare a durerii pierderii suferite.
Rana sufletească nu va dispărea, dar se va reconfigura intensitatea durerii și capacitatea dumnevoastră de a accepta și integra această experiență.

Bogdana Fati, Psihoterapeut

*Numele a fost modificat pentru protejarea identității.

Ești însărcinată, ai născut recent sau ai copii mici? Treci printr-o perioadă dificilă, simți nevoia să vorbești cu cineva, să primești un sprijin, dar n-ai curajul să mergi la un psiholog?

Suntem aici să te sprijinim! Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”. Tu adresezi întrebarea pe mail la psiholog@centrulsfantaelena.ro sau prin completarea unui formular, iar noi postăm pe site întrebarea împreună cu răspunsul unui psiholog.

https://forms.gle/z2W2s5xUV3FCBAoaA

Asigurăm anonimatul celor care își doresc să adreseze întrebări anonime. Serviciul este gratuit.

La întrebări vor răspunde:
Iuliana Scutaru, psiholog în cadrul Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”, specializată în terapie sistemică: cuplu, copil, familie.
Alexandra Efrem, psiholog clinician.
Bogdana Fati, psihoterapeut în cadrul Centrului de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, cu formare în Psihoterapia Experiențială și a Unificării – centrată pe adult-copil-cuplu-familie.

Dacă ești într-o situație de criză de sarcină, poți solicita sprijinul unui psiholog sunând la linia verde gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, 0800-070-013.