Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
De ce au nevoie de susținere femeile însărcinate și unde pot primi sprijin în pandemie?
4 decembrie 2020Gânduri despre pierderea sarcinii mele – „A trăi cu LaeLae”, de Stephanie Gray Connors
14 decembrie 2020De ce au nevoie de susținere femeile însărcinate și unde pot primi sprijin în pandemie?
4 decembrie 2020Gânduri despre pierderea sarcinii mele – „A trăi cu LaeLae”, de Stephanie Gray Connors
14 decembrie 2020NOUTĂȚI
Cum îți poți proteja copilul de riscurile din mediul online?
Adriana Ceaușescu, specialist în protecția datelor, ne-a vorbit despre pericolul ascuns din mediul online și despre cum odată ce ai început să accesezi internetul pe telefon, tabletă, laptop, chiar și pe televizorul inteligent, creezi prima adresă de email/primul cont pe un site de socializare, aduni o serie de date și începi să pui bazele unei reputații în mediul online.
Adriana Ceaușescu ne propune un scurt exercițiu: deschide un nou tab și scrie numele tău complet. Toate informațiile regăsite acolo fac parte din amprenta ta digitală.
Aceasta include:
- toate website-urile accesate;
- email-urile și informațiile trimise serviciilor online;
- comentariile de pe diverse pagini web sau site-uri de socializare;
- imagini și fotografii postate;
- istoricul de căutare pe diferite pagini web și motoare de căutare;
- aplicațiile instalate și folosite.
Amprenta Digitală poate stârni interesul: persoanelor apropiate; colegilor de școală/de la lucru; comisiilor de acordare a burselor și a potențialilor angajatori. Aceasta îți poate afecta viitorul, dacă informațiile regăsite îi pot face pe ceilalți să pună la îndoială caracterul tău.
Internetul este un spațiu public și permanent. Postările sunt publice și permanente. Fiecare postare contribuie la intensificarea amprentei digitale și a reputației din mediul online. Este necesară comunicarea cu copiii, iar înainte de a posta ceva este bine să fie un conținut gândit sau aprobat de părinți.
Bine de știut:
- orice postezi este stocat pe un server, într-o zonă despre care nu știi foarte multe;
- Dacă vizitezi un website, de regulă acel site verifică paginile pe care le-ai accesat înainte și după ce ai intrat pe pagina lor. Așa se explică toate reclamele care îți apar după ce ai vizualizat un produs;
- tot ceea ce cauți pe Google poate fi verificat;
- un studiu arată că 33% dintre colegi (de serviciu sau de școală) îți verifică amprenta digitală;
- peste 75% dintre companii au proceduri informale de recrutare, ce presupun investigarea activității în mediul online a potențialilor candidați, dar și a actualilor angajați;
- peste 70% dintre recrutorii americani, au respins candidați în urma informațiilor identificate în amprenta digitală a acestora.
Cu toții avem o amprentă digitală, într-o mai mică sau mai mare măsură, chiar și persoanele care nu au cont pe rețelele de socializare sau persoanele care nu navighează atât de des pe internet. Este important controlul, dar și securizarea și cenzura amprentei digitale.
Ce poți face pentru a te proteja în mediul online:
- verifică-ți setările de securitate și de confidențialitate ale tuturor conturilor;
- fii atent la postări, fotografii și comentarii, dar și la subiectele pe care le cauți pe internet; chiar dacă toate conturile pe care le deții au setările de confidențialitate active, acest lucru nu garantează siguranța postărilor tale, deoarece în lista de prieteni se pot regăsi și persoane rău-intenționate, care pot face print-screen postărilor, comentariilor, fotografiilor și poate să le folosească într-un scop nefavorabil.
Ce poți face pentru a-ți proteja copiii în mediul online:
- comunică deschis cu copiii în legătură cu pericolele ascunse din mediul online. Spune-le despre consecințele care pot apărea odată cu transmiterea unor informații/ fotografii intime/ filmulețe unor persoane de pe site-urile de socializare;
- instalează-ți aplicații de monitorizare și control pe toate device-urile folosite de copii, pentru a contoriza timpul petrecut pe internet și pentru a verifica aplicațiile pe care aceștia le accesează;
- fii atent(ă) la hărțuirea online (cyberbullying). Hărțuirea online are un impact negativ asupra dezvoltării emoționale a copiilor.