Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
24% dintre fetele din România au trecut printr-un abuz înainte de 15 ani. Iată consecințele și ce se poate face
1 noiembrie 2020Webinar: „10 pași pentru înființarea unui centru de sprijin dedicat femeilor în criză de sarcină” – 10 noiembrie
3 noiembrie 202024% dintre fetele din România au trecut printr-un abuz înainte de 15 ani. Iată consecințele și ce se poate face
1 noiembrie 2020Webinar: „10 pași pentru înființarea unui centru de sprijin dedicat femeilor în criză de sarcină” – 10 noiembrie
3 noiembrie 2020NOUTĂȚI
Când apar grețurile în timpul sarcinii și cum le poți gestiona
Grețurile și vărsăturile afectează 70-80% dintre femeile însărcinate. În majoritatea cazurilor, stările de greață și vărsături trec după primul trimestru de sarcină, însă există și femei care se confruntă cu această problemă pe tot parcursul sarcinii. Unele femei au stări de greață și vărsături doar dimineața, în timp ce la alte femei grețurile pot apărea și în alte momente ale zilei sau noaptea.
Cu toate că motivul apariției acestor stări este necunoscut, anumite studii arată că există o legătură între schimbările hormonale din timpul sarcinii și stările de greață și vărsături. Dacă treci printr-o astfel de situație nu trebuie să te îngrijorezi. În general aceste stări nu reprezintă un risc pentru mamă sau pentru copil. Cu toate acestea, dacă treci prin stări severe de greață care nu-ți permit să-ți iei mesele principale, e bine să ceri sfatul unui medic.
Iată ce poți face pentru a preveni sau pentru a depăși aceste stări în perioada de sarcină:
- încearcă să mănânci dimineața ceva ușor de digerat. Evită alimentele pe bază de grăsimi;
- stomacul gol accentuează senzația de greață. Mănâncă puțin și mai des;
- evită produsele cu miros puternic, care ar putea să-ți declanșeze stări de greață;
- aerisește frecvent locuința și mergi zilnic la o plimbare în aer liber;
- odihnește-te suficient;
- evită să călătorești cu mașina pe distanțe mai lungi;
Ai aflat în mod neașteptat că ești însărcinată și nu știi ce să faci? Suntem alături de tine! Îți oferim servicii gratuite de consiliere psihologică, asistență materială și sprijin material de urgență. Sună la 0800.070.013.
Bibliografie:
Niebyl, J. R. (2010). Nausea and vomiting in pregnancy. New England Journal of Medicine, 363(16), 1544-1550.
Pepper, G. V., & Craig Roberts, S. (2006). Rates of nausea and vomiting in pregnancy and dietary characteristics across populations. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 273(1601), 2675-2679.